USA 2014: toppers en floppers

donderdag 27 november 2014

Zoals beloofd: nog een klein vervolg op onze Amerika-avonturen. Want wat vonden wij nu aanraders en wat niet? Wel, dit is hoe wij een kleine 2 maanden na datum terugblikken op onze reis. Schoonheidsprijzen en lelijkheidsnominaties, zo u wil...

OMFG-momenten

Dat we drie weken lang zouden genieten, dat was op voorhand al een uitgemaakte zaak. Toch maakten volgende plaatsen en momenten onze reis extra bijzonder:

Grootste OMFG-moment in de categorie sport en recreatie

Ik ben niet zo'n sporter, maar op vakantie verander ik in een op en neer springend kind als je me voorstelt om te gaan kajakken. En dus was ik in mijn element toen we besloten om een halve dag bootje te varen op Lake Powell. Nog cooler als je weet dat hier een stukje van de film "Planet of the Apes" werd gedraaid!

Teva's en een kajak: is er een combinatie die harder vakantie schreeuwt?Grootste OMFG-moment in de categorie entertainment

Onze stop in Las Vegas was voor mij niet meteen een hoogtepunt op onze reis. Tof om eens gezien te hebben, maar ik kan niet zeggen dat ik er snel nog eens terug naartoe zou willen.Te veel, te snel, te luid, te druk. Wat me wel altijd zal bijblijven is de avond dat we naar de show "Le Rêve" (van de hand van Franco Dragone) in het Wynn hotel gingen kijken. Van een overdonderende schoonheid, en daarom money well spent! Ik vond het zonde om mijn tijd te verdoen met foto's maken, maar hier kan je de trailer bekijken om een idee te krijgen.

Grootste OMFG-moment in de categorie wildlife

Oh boy, wat had ik hier graag kunnen neerschrijven dat we een echte, wilde, bruine beer gezien hadden! Maar helaas: het mocht niet zijn...We moesten het doen met een troostprijs:

Een knuffel van een tamme berenvriend
En een hoopje warme berenkakWel veel eekhoorns gezien. Heel erg veel zelfs!
Maar als we dan toch een beest moeten kiezen in deze categorie, doe dan maar de coyote die ineens langs de weg stond in Death Valley.
Grootste OMFG-moment in de categorie eten en drinken

Het late verjaardagsetentje dat ik regelde omdat mijn man officieel even oud werd als Jezus toen hij stierf aan het kruis was een schot in de roos. We hadden een gezellige avond in het restaurant Frances in de wijk Castro in San Francisco. Discrete en efficiënte bediening, smakelijke en verfijnde gerechten. Een verademing na dagen van culinaire overdaad, zowaar! Opnieuw geen foto's, wegens te druk met genieten en socializen met een New Yorkse patissier en zijn vrouw, die de tafel naast ons zaten te eten.

Allez dan: een schoon fotoke vanop het internet

Grootste OMFG-moment in de categorie overnachten

Ik geef het toe: ook ik slaap niet elke nacht in een luxehotel op de strip in Las Vegas. Toch was mijn favoriete overnachting tijdens onze reis van een heel ander kaliber. Daarom een 10 voor sfeer, gezelligheid en dedication voor de AirBNB van host Rick in wijnregio Sonoma. Bodemloos respect voor de manier waarop die man erin geslaagd is om een veredelde garage om te bouwen in een volwaardig, tropisch aandoend vakantieverblijf!

Verder ook een eervolle vermelding voor The Metro Hotel in San Francisco. Ik heb me suf gezocht achter een leuk, betaalbaar hotel in de stad, en die research heeft zijn vruchten afgeworpen. Dit hotel heeft een kamer of 15 en ligt in de wijk Haight-Ashbury. De kamers zijn aan de kleine kant, maar alles is er proper, en het personeel is heel behulpzaam. En de gierigaard in mij was ook erg tevreden over het feit dat we minder dan 100 dollar per nacht hebben betaald, maar vertel dat vooral niet voort...

Grootste OMFG-moment in de categorie National Park

Het is cliché, maar de Grand Canyon in het echt zien, dat is iets wat ik altijd zal onthouden. Het klopt dat het uiteindelijk maar een groot gat in de grond is, maar dan toch wel een heel impressionant groot gat! Niet normaal ook hoe klein we ons plots voelden toen we eindelijk aan de rand van dat groot gat stonden. Om de Ierse toerist die naast ons stond te parafraseren:"(op fluistertoon) No fucking way..."
Maar het moet gezegd: ook in Bryce Canyon en Zion National Park hebben we fantastisch mooie wandelingen gemaakt!Grootste OMFG-moment in de categorie film

Mijn innerlijke Erik Van Looy was behoorlijk in zijn nopjes over al die film- en televisiedecors die op onze route constant de revue passeerden. Rondlopen in de voetsporen van Clint Eastwood in Alcatraz of die van Alfred Hitchcock ten tijde van "The Birds" in Bodega Bay: het heeft toch iets magisch. Maar echt excited werd ik pas toen er dit gebeurde tijdens ons bezoek aan de studio's van Warner Brothers in LA:

Ingedeeld bij Huffelpuff, dat was wel een beetje minder...Misschien kan ik die beslissing nog aanvechten, eens ik mijn toelatingsbrief van Hogwarts thuis ontvangen heb? Een mens mag dromen he!

Mwah-momenten

Feit is dat het natuurlijk Amerika blijft. Prachtig land, lieve mensen, maar soms zoooo over the top...

Uiteraard hebben we tijdens die drie weken ook al wel eens diep gezucht, met onze ogen gerold of bedenkelijk gekeken. Dat was onder meer het geval op volgende momenten:

Grootste mwah-moment in de categorie natuur

Death Valley was niet zo onze cup of tea. Veel eindeloze wegen, veel zand, maar niet zo gigantisch veel te zien in feite.


Dit uitzicht. Kilometers lang...

Grootste mwah-moment in de categorie overnachten

Als wij binnen Europa reizen, durven wij er nogal eens met de tent op uit te trekken. Dat heeft wat nadelen (ruzie maken terwijl je de tent probeert op te zetten of af te breken in de regen is er daar één van), maar wij vinden dat desondanks toch altijd heel knus en gezellig.

Het dichtst dat we in Amerika bij kamperen zijn gekomen, waren 2 overnachtingen in een 'tent' in Curry Village in Yosemite National Park. Die tent is van canvas, je moet ze niet zelf recht zetten en er staat een bed in. Waarmee meteen alles gezegd is. Vergeleken met het bed in deze tent voelde de zelf opgeblazen luchtmatras in mijn vakantieherinneringen aan als een comfortabel waterbed. Pijnlijke rug en spieren, koude neuzen en tenen...Enfin, you get the picture: zelden zo slecht geslapen als hier. Om snel weer te vergeten, ware het niet dat de opties qua overnachten in deze omgeving nu niet bepaald talrijk zijn.
Grootste mwah-moment in de categorie eten en drinken

Ik heb tijdens onze reis een klein degout gekregen van Mexicaans eten. Nochtans één van mijn favoriete 'vreemde' keukens hier in België. Allemaal de schuld van de onsmakelijkste schotel ever, die we aten bij Roberto's in Mammoth Lakes. Die zag er niet alleen al eens gegeten uit, hij smaakte ook zo. Prijs jullie gelukkig voor het feit dat er geen fotografisch bewijs van bestaat. Nochtans een adresje uit de Trotter, maar wie ooit in de buurt is: BLIJF HIER WEG!!!

Varia

Er zijn uiteraard ook van die kleine reismomenten die in geen enkele van bovenstaande categorieën onder te brengen vallen:

Opvallendste terug-van-weggeweest modetrend

In San Francisco zagen we opvallend veel mensen rondlopen in gebatikte kleren. Eerst dachten we dat dat te wijten was aan het feit dat we ons op een soort lokale editie van Reggae Geel bevonden (alleen dan met bluegrass-muziek). Maar ook de dagen erna opvallend veel hippiekleren gespot. Een overblijfsel van de Summer of Love, of een heuse comeback? Wie zal het zeggen...Voor de zekerheid misschien toch textielverf en elastiekjes in de aanslag houden?Mooiste gefotografeerde nummerplaat

Wat ik schoon vond aan de Amerikanen is dat zij er moeiteloos in slagen om dingen die bij ons saai en kleurloos zijn te pimpen tot iets waar je oog meteen op valt. Nummerplaten zijn daarvan een mooi voorbeeld. Staten zijn niet te beroerd om te pronken met hun troeven, en daarom prijkt er op de license plates van pakweg Arizona trots "The Grand Canyon state". Heerlijk toch, dat soort chauvinisme?

Ik heb een poging ondernomen om zoveel mogelijk nummerplaten vast te leggen op beeld. Ik ben gestrand op 13 stuks, en daarvan was deze uit Florida mijn absolute favoriet. Geef de man of vrouw die dit ontworpen heeft een standbeeld, en snel!

Een dolfijn voor je in de file, da's toch instant happiness?
Meest gehoorde quotes uit de mond van locals

"Oh, Belgium? I've been to Europe once!" En dan volgde er meestal een heel verhaal over een zot bezoek aan Europa dat amper één week duurde. Als we geluk hadden, was de persoon in kwestie ook in Brugge geweest. Meestal op dezelfde dag als Luxemburg, Brussel en Amsterdam.

"Would you like me to put extra cheese on that?" Ik eet graag kaas, maar zelfs voor mij ging het er soms over. Bloody cheesemonsters!

"Thank you man/bro/amigo/honey/sweetie" Niks geen mevrouwen of meneren. Gewoon, alsof je altijd onder vrienden bent.

Meest gebruikte quotes door het reisgezelschap

"MOZIEDIS!!!!" Bij het aanschouwen van alweer een prachtig uitzicht of een nieuw natuurwonder

"Naarwaarist???" De weg vinden op een oldskool landkaart in combinatie met een allesbehalve complete fiets-GPS zorgde soms voor de nodige echtelijke spanningen.


"Moeten wij niet dringend nog wat water gaan kopen?" Sommige leden van het reisgezelschap namen de waarschuwingen dat je altijd genoeg water moet meenemen in de auto of op wandelingen iets serieuzer dan anderen.

"Deel dat eens door 1.24/doe dat eens maal 1.60" Op reis in een land met ander geld of andere meeteenheden komen we er altijd weer achter hoe slecht we kunnen hoofdrekenen. Confronterend!

Grappigste quote uit de mond van een local

"I really like your pants. But damn, those shoes are ugly!" Mode-advies krijgen van een beschonken zwerver in de straten van San Francisco, ook dat is Amerika!

Grappigste verspreking uit de mond van een reisgezel

"Wel jammer dat wij niet in Vallecon Silly gaan komen" Erg, maar wel waar: nog dagen om gegniffeld :)

Wijze woorden onderweg

Om deze blogpost en onze terugblik in schoonheid af te sluiten laat ik jullie gaan met enkele wijze woorden die we on the road zijn tegengekomen.


Amerika en Amerikanen, bedankt voor de 3 weken durende, totale onderdompeling. Bedankt om definitief af te rekenen met sommige van de vooroordelen die we hadden, en anderen dan weer zonder schroom te bevestigen. Bedankt om ons je mooie en minder mooie kanten te tonen, eerlijk en toegankelijk als je bent.

Maar vooral bedankt om onze ogen en onze harten een beetje verder te openen.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten

Made With Love By The Dutch Lady Designs