Ik dacht: ik schrijf nog eens iets over boeken

donderdag 15 januari 2015


29 boeken. Dat was de eindstand waarop ik leesgewijs afklokte in 2014. Dat weet ik, omdat ik sinds een tijdje op Pinterest zit en zulke dingen daar minutieus op kan bijhouden. Om beter te onthouden hoeveel en wat ik dit jaar allemaal had gelezen, maakte ik daar speciaal dit bord voor aan.

Lezen is voor mij geen wedstrijd, dus het maakt op zich niet uit of er nu 2 of 20 boeken op dat bord staan. Ook geen enkel idee trouwens hoe het zit met mijn gemiddelde, vergeleken met andere jaren. Couldn't care less. Statistiek is toch nooit mijn sterkste vak geweest.

Maar wat heb ik nu precies gelezen het afgelopen jaar, en was het ook allemaal even goed? Kijk, dat vind ik persoonlijk dan weer wel een relevante vraag! Daarom ga ik in deze post nog even op zoek naar mijn innerlijke recensent, en strooi ik met sterren dat het een lieve lust is. Gewoon, omdat het kan!

5 sterren / Oftewel: elke dag die voorbij gaat zonder dat je dit boek hebt gelezen is een verloren dag:

"Millenium 1-2-3" - Stieg Larsson


Ik ben niet bepaald een 'early adaptor', en al helemaal niet wanneer het op boeken aankomt. Vaak ben ik ook een beetje sceptisch tegenover boeken die je volgens de hele wereld zeker moet lezen. Vooral niet als die boeken dan ook nog eens thrillers zijn, want dat is echt mijn genre niet.

Maar in dit geval moet ik schoorvoetend toegeven dat de hele wereld het bij het rechte eind had. 3 weken lang werd ik compleet meegezogen in de wereld van Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander, die ik me nu nog altijd probleemloos voor de geest kan halen. Dat is alleen weggelegd voor grootse boeken.

4 sterren / Oftewel: dit zijn boeken waarmee 2015 gegarandeerd een goed leesjaar wordt, moest je ze nog niet hebben gelezen:

"De boekendief" - Markus Zusak

Mooie zinnen, prachtig verhaal, origineel vertelstandpunt. Bonuspunten omdat het zich afspeelt in Nazi-Duitsland. Ook de film vond ik best genietbaar.

"En uit de bergen kwam de echo" - Khaled Hosseini

Hosseini kon de hooggespannen verwachtingen na zijn twee vorige boeken ruimschoots inlossen. Op de trein stiekem een paar tranen weggepinkt met de laatste bladzijde.

"De eerste dag" - David Nicholls

Ook dit boek was een goede reinigingskuur voor de traankanalen. Wat een ontzettend triest en onverwacht einde!

"Alleen in Berlijn" - Hans Fallada

Over dit boek schreef ik eerder al iets. Ik heb intussen ontdekt dat de brave man destijds ook een soort vervolg op dit boek heeft geschreven. Benieuwd!

"Een goede raad" - J.K Rowling

De geestelijke moeder van Harry Potter wist opnieuw mijn hart te veroveren met haar eerste roman voor grote mensen (wat dat ook moge betekenen). Denk aan de tv-serie "Met Man en Macht", overgoten met een vleugje "Little Britain"

"Een vrouw in Berlijn" - Anoniem

Waarschijnlijk het oudste boek uit deze lijst, waarin een anonieme Berlijnse vertelt over de laatste dagen en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in de Duitse hoofdstad. De schrijfster is meer een ooggetuige dan een echte auteur, maar het boek leest als een trein.

3 sterren / Oftewel: drapeer dit boek als een warm dekentje op je schoot, en geniet:

"De witte tijger" - Aravind Adiga

Grappige, maar ook een beetje een lugubere roman over India en haar absurde kantjes

"Vele hemels boven de zevende" - Griet Op de Beeck

Verschillende vertelstandpunten die toch naadloos en mooi op elkaar aansluiten. Goed gedaan, Griet!

"Stasiland" - Anna Funder en "De dag dat de DDR mijn moeder meenam" - Katrin Behr

Ook over deze twee boeken mijmerde ik al een stuk weg in een eerdere blogpost. Tja, Koude Oorlog he mannen!

"Schitterende ruïnes" - Jess Walter

Ons laatste leesclubboek van het jaar. Volgens De Morgen één van de toppers van 2014, dus de verwachtingen waren hooggespannen. Speciaal boek door de vele vertelstandpunten en de grote sprongen in tijd, maar ook een beetje...experimenteel. Maar ik heb me zeker niet verveeld toen ik het las.

"Ik ben niet bang" - Niccolo Ammaniti

Opnieuw een leesclubselectie, die me bij momenten aan mijn stoel of bed gekluisterd hield, zo spannend. Denk Dutroux, maar dan in het Italië van de jaren '70.

"Kies" - Wouter Deprez

Wouter Deprez over de kunst en de stress van het kiezen. "Mannen die gezichtscrème smeren, capituleren" (ofzoiets)

"Franse kinderen gooien niet met eten" - Pamela Druckerman

Ah, Parijs! De stad van de liefde, de romantiek, het notoir onvriendelijke horecapersoneel en de onverschilligheid! Journaliste Pamela Druckerman doet haar best om 3 kinderen groot te brengen in de lichtstad, en zet en passant een boom op over opvoeden op z'n Frans met dit boek. Leuke en interessante lectuur voor aanstaande ouders boordevol goede voornemens (haha)

"Bruce" - Peter Ames Carlin

Alleen lezen als je ECHT ECHT wil weten of die charismatische Bruce Springsteen nu ook echt zo'n sympathieke knul is. Ik zal het einde al maar verklappen: niet altijd, zo blijkt (hé, Bruce is ook maar een mens)

"14 jaar onschuldig in een Belgische gevangenis" - Douglas De Coninck

Een boek over onrecht en de mallemolen die de Belgische justitie toch wel is. Jammer genoeg: geen fictie.

"Congé Payé" - Jan Raymaekers

Leuk bladerboek met fijn fotomateriaal, om alweer smachtend uit te kijken naar die volgende vakantie.

"Blogboek" - Kelly Deriemaeker

Vakliteratuur, maar dan van de interessante soort. Graag gelezen door de mooie vormgeving en de vele praktische tips.

2 sterren / Oftewel: aangenaam tijdverdrijf, maar ook niet meer dan dat: 

"Cassandra" - Dorothy Baker

Het eerste boek dat we lazen met de leesclub waar ik me de voorbije zomer bij aansloot, zorgde al meteen voor een avond vol pittige discussies. Over één ding waren we het wel eens: een hoofdpersonage dat zo irritant is dat ze bijna echt het bloed van onder je nagels vandaan haalt, is een goed hoofdpersonage!

"After the wall" - Jana Hensel

Gekocht in Berlijn, maar er is me weinig over bijgebleven. Dat is meestal geen goed teken, bij boeken.

"Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen" - Wouter Deprez

Kudos voor de hilarische titel, en best mooi geschreven ook. Maar opnieuw: weinig memorabel. Ach, voor dat uurtje...(het is een dun boek)

"Expo '58" - Jonathan Coe

Veel minder goed dan ik op basis van de cover en korte inhoud had verwacht. Gemiste kans, Coe!

"In tijden van afnemend licht" - Eugen Ruge

"Hoera, een boek over Duitsland tijdens de Koude Oorlog!", dacht ik toen ik dit boek mee naar huis nam. Wrong. Teveel zijsprongen naar Mexico, Griekenland en weet ik veel waar nog meer.

"Grote liefdes in de Grote Oorlog" - Frieda Joris 

Oh jawel, alweer een boek dat meesurft op de buzz rond de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. Gelukkig wel een romantisch boek, waarin een paar straffe madammen de hoofdrol spelen. Dat scheelt.1 ster / Oftewel: je had beter een tijdschrift gekocht, een film gehuurd of nog wat langer op internet gesurfd:

"Gaudi in Manhattan" - Carlos Ruiz Zafon

Kortste boek ooit. Nochtans van de hand van één van mijn favoriete auteurs. Wat de teleurstelling niet minder groot maakte.

"Verder weg" - Jonathan Franzen

Het enige boek van de bejubelde auteur dat op het moment van mijn bibbezoek in de rekken stond was niet zo'n winner. "Verder weg" is een bundel bizarre kortverhalen, zonder echte rode draad. Misschien niet zo'n slimme keuze van mij bij wijze van eerste kennismaking, ik geef het toe. Ik ben sindsdien ook niet meer geen kijken of bijvoorbeeld "Vrijheid" alweer is teruggebracht in de bibliotheek. Mis ik een fundamentele leeservaring als ik de heer Franzen verder negeer?

Wat er verder nog zoals ligt te wachten om gelezen te worden, hoor ik u denken? De laatste van Markus Zusak, alweer een mamaboek én "The fault in our stars", voor de volgende leesclubmeeting. Verliefde tieners met kanker gemixt met zwangerschapshormonen, dat moet wel een topcombinatie worden! Ik zal de zakdoeken al maar klaarleggen, zeker?


Geen opmerkingen :

Een reactie posten

Made With Love By The Dutch Lady Designs