Hebben jullie dat ook gezien? De afgelopen weken posten verschillende van mijn virtuele vrienden een lijstje met 10 boeken op sociale media. 10 boeken die hen hebben gevormd, veranderd of gewoon aan hun lijf zijn blijven kleven.
Een toffe denkoefening leek me dat. Helaas ben ik blijkbaar niet zo'n popi jopi op het internet, want ik werd DOOR NIEMAND genomineerd om mijn lijstje met de wereld te delen (snif).
Gelukkig is een blog een mooi forum voor mensen om wiens mening eigenlijk niemand heeft gevraagd, haha! Dus of jullie het nu willen weten of niet: hierbij de 10 boeken die ik in mijn #10bookschallenge gezet zou hebben, moest iemand ernaar gevraagd hebben:
1) Matilda - Roald Dahl
De eerste keer dat ik als kind besefte dat lezen meer inhield dan lettertjes, woorden en zinnen maken in je hoofd. Want die lettertjes, woorden en zinnen vormen soms een echt verhaal. En dat verhaal, dat kan je er in je hoofd zo serieus of zo gek laten uitzien als je zelf wilt. Lezen neemt je mee op reis doorheen een oneindige variatie aan plaatsen, met een bont gezelschap aan personages. De slimme Matilda uit het boek van Roald Dahl was zo'n personage om naar op te kijken.
2) Voorbij de regenboog - Paul Kustermans
Het boek dat ik wellicht het vaakst geleend heb in de bibliotheek. Ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat ik het zeker 10 keer heb gelezen. Een prachtig verhaal over een waanzinnig romantische tienerliefde, dat zich afspeelt tegen de achtergrond van mijn favoriete historische periode: de Middeleeuwen. Voorbij de regenboog is een ondergewaardeerd jeugdboek van eigen bodem!
3) Lelieblank, scharlakenrood - Michel Faber
We schrijven Frankrijk, zomer 2005, de tweede vakantie met mijn lief. In de streek rond de Mont Ventoux hingen we een dikke week lang de toerist uit. Vraag me alleen niet om herinneringen op te halen aan de plaatsen die we er bezocht hebben. Want wat me vooral zal bijblijven aan die vakantie, zijn herinneringen aan hoeren en aan een machtsgeile parfumfabrikant. Herinneringen aan tochtige straten, stinkende riolen en statige huizen in het Victoriaanse Londen. Een reis in een reis, als het ware. Dit lijvige boek van Michel Faber is een dikke (letterlijk en figuurlijk) aanrader voor al wie zich even helemaal wil verliezen in een verhaal.
4) Harry Potter 1 tot 7 - J.K Rowling
Oh J.K, wat deed je mij toch aan! Maandenlang smachten naar nieuwe avonturen van Harry en co, die steevast verschenen rond de periode dat er eigenlijk gestudeerd moest worden voor de kerstexamens. Nachtenlang dromen over Ron en Hermelien, alsof ze mijn beste vrienden waren. En tenslotte zoveel lezers massaal op het verkeerde been zetten, door van de überslechterik in je laatste boek een echte held te maken. Petje af voor zoveel vindingrijkheid, J.K!
5) Het achterhuis - Anne Frank
Een boek dat de alledaagse realiteit van de Tweede Wereldoorlog pijnlijk dichtbij brengt. Ik weet niet of ze dit nog lezen op de middelbare school, maar eigenlijk zou dit boek verplicht in alle eindtermen moeten staan, vind ik...
6) In Europa - Geert Mak
Nog nooit was een reis door Europa en onze recente geschiedenis zo productief en leerrijk als bij dit boek. Meteen ook het boek dat me 2 jaar geleden deed beseffen dat non-fictie lezen niet persé tijdverspilling hoeft te zijn.
7) De stad der blinden - José Saramago
Wat ik heerlijk vind aan boeken is dat bepaalde settings en situaties, hoe onrealistisch en ver verwijderd van de eigen realiteit ook, zo belachelijk meeslepend kunnen zijn. De stad der blinden is zo'n boek. Het uitgangspunt van het verhaal ("hoe zou een wereld waarin bijna iedereen blind is eruit zien?") ruikt behoorlijk naar science fiction, maar in combinatie met het tegen het licht houden van de menselijke psyche werkte dat voor mij wel. Ik ben trouwens nog altijd een beetje boos op de idioot die het nodig vond om mij op de trein te vertellen hoe het boek zou eindigen (true story!)
8) De ontdekking van de hemel - Harry Mulisch
Taalkundig sterk, en qua verhaallijnen een beetje een verwarrend en raar boek. Maar het is me wel altijd bijgebleven, al kan ik niet goed uitleggen waarom.
9) De kerkhof der vergeten boeken reeks - Carlos Ruiz Zafon
Enorm sfeervolle romans, die zich afspelen in het Barcelona van de jaren '30, ten tijde van het Francoregime. Mijn nachtkastje is al afgestoft voor het vierde en laatste deel! (OK, dat laatste is gelogen. Laat ons het erop houden dat ik er gewoon enorm naar uitkijk)
10) De vliegeraar - Khaled Hosseini
Het eerste boek dat ik las van Khaled Hosseini, maar eigenlijk vond ik al zijn boeken tot nu toe erg goed. Lezen is ook bijleren, en dankzij zijn boeken heb ik het idee dat ik me toch een beeld kan vormen van Afghanistan, een land waar ik daarvoor niets over wist...
En jullie, lieve lezers? Welke boeken zouden jullie in dit lijstje zetten? Feel free to share, altijd leuk om inspiratie op te doen!
Geen opmerkingen :
Een reactie posten