365 dagen Colette - de belangrijkste lessen die ik leerde in mijn eerste jaar als mama

zondag 12 juni 2016



 

Clichés zijn vaak clichés omdat ze kloppen. “Jaja, whatever”, heb ik in mijn kraamperiode vaak gedacht, toen de zoveelste bezoeker me op het hart drukte om vooral zoveel mogelijk te genieten, “want het gaat zo snel allemaal”. Ik geef het niet graag toe, maar ze hadden achteraf gezien allemaal gelijk, de snoodaards.
In no time was ze één jaar, die baby van ons. Dat vierden we het weekend na haar officiële verjaardag met de nodige toeters en bellen. Een versierde woonkamer vol familie, pakjes, een taart met 1 kaarsje en een vilten kroon. Met die festiviteiten kwam ook het besef dat Colette al een heel jaar deel uitmaakt van ons gezin. 365 dagen gevuld met zowel wondermooie als gitzwarte dagen. Een behoorlijk zot jaar, waarin ik vaak op mijn eigen grenzen ben gebotst, maar waarin ik ook ontzettend veel geleerd heb. Over mezelf, over mijn lief, over het leven. De belangrijkste lessen die ik heb getrokken na één jaar moederen vind je hieronder.

Hulp en steun = heerlijk

Alleenstaande ouders, ze verdienen wat mij betreft een medaille, een standbeeld of misschien wel allebei. “Hoe doen die dat toch, alleen?” Ik heb het de voorbije maanden constant gedacht. Het netwerk dat wij hebben is voor ons misschien vanzelfsprekend, voor veel mensen is het dat niet. Dat ben ik verdomd goed gaan beseffen.

De hulp die we kregen was vaak heel praktisch van aard: een vriendin die soep kwam brengen, mijn schoonmoeder die met een mand gestreken was voor de deur stond of de kraamhulp die ons bijstond met raad en daad in de eerste dagen thuis. Waarschijnlijk hadden we het ook zonder hen wel gered, maar het zou zonder zever een pak zwaarder geweest zijn. En het was al niet van de poes...

Hoge pieken, diepe dalen

Het prille ouderschap is bij momenten een emotionele rollercoaster. Zo eentje met steile afdalingen en loopings waar je mottig van wordt. Sta je het ene uur te grienen van ontroering omdat je kind voor het eerst gegiecheld heeft, dan kan het goed zijn je een paar uur later de haren uit je hoofd wil trekken van pure ellende omdat de baby ALWEER weent en niet te troosten valt, terwijl jij alleen maar even, heel even, je ogen wilt sluiten (slaap is sowieso heilig, dus werd ik zo'n mama met een lullig briefje aan haar voordeur. Maar alles voor de goede zaak, toch?) 

























Goede raad = killing

“Je moet bakstenen onder het bedje zetten, dat helpt tegen reflux”
“Ik ken een goede osteopaat”
“Ik ken een goede kinesist”
“De kleindochter van mijn buurvrouw haar collega had ook een baby die veel weende, en dat bleek een voedselintolerantie te zijn”
“Zou je wel voortdoen met borstvoeding?”
“Zou je wel stoppen met borstvoeding?”
“Volgens mij weent ze omdat ze honger heeft”

(enzovoortenzovoortenzovoort…*ZUCHT*)

De gemiddelde baby bestaat niet. De gemiddelde moeder ook niet

Een nieuwbakken moeder is een onzeker wezen. Is het dan echt nodig om alles aan een baby wat ook maar enigszins afwijkt van het gemiddelde of de standaarden zo dik in de verf te zetten? (Ja, Kind en Gezin, ik heb het tegen jullie!)

Daarmee samenhangend: laat elke moeder in godsnaam haar goesting doen. Slaapt haar zoon beter op de buik dan op de rug? Laat haar doen, een kind met een uitgeslapen moeder is sowieso beter af. Wil ze vanaf dag 1 de fles geven? Stop met haar scheef te bekijken. Of slaapt de baby na een jaar nog altijd tussen beide ouders in? Denk 2 keer na, en slik die opmerking gewoon in. Het is allemaal al moeilijk genoeg zonder al die meningen en invloeden van buitenaf. Vrijheid, blijheid.

Alles komt altijd goed. Min of meer…

Uit het leven gegrepen: een baby die pertinent weigert om van de fles te drinken, kan een jaar later tutteren alsof haar leven ervan afhangt. En hing de fruit- en groentenpap eerst all over the place, dan kan het goed zijn dat er een paar geduldige maanden later toch al een paar hapjes gegeten worden. Al is genoeg nog altijd genoeg, want ze laat zich niets opdringen, die dochter van ons. Waarmee ik maar wil zeggen: dingen die in the heat of the moment zware drama’s lijken, blijven dat zelden of nooit. Zelfs de meest ellendige situaties gaan ooit, uiteindelijk, voorbij.

















Een twijfelende moeder is niet persé een slechte moeder

Ik pleit schuldig, meneer: ik was tijdens mijn zwangerschap zo’n typische, streverige mama-in-spé die meer ervaren moeders tot meewarrig hoofdschudden en oogbollengerol aanzet. Niet zozeer op materieel vlak, wel op het gebied van informatie. Ik verdiepte me in de ervaringen van lotgenoten op het internet, las het handboek van La Leche League over borstvoeding van voor naar achter en weer terug en zat samen met een dozijn andere debuterende ouderparen een cursus over bevallen uit in het ziekenhuis van onze keuze. Ik dacht oprecht dat ik goed voorbereid was omdat we op voorhand al bepaalde keuzes hadden gemaakt of tenminste de verschillende mogelijke opties hadden overwogen. Viel dat even tegen, toen het echt zover was.

Ik ben nochtans van nature geen twijfelaar, maar ineens was ik onzeker over alles. Getuige ook mijn Google zoekopdrachten uit die periode, die varieerden van “hoeveel uur per dag slaapt een baby van 7 weken?” tot “moet een baby onder een pyjama nog een romper dragen?”. Een mens vraagt zich af hoe moeders dat deden toen er nog geen internet bestond...

Een moeder die af en toe van gedacht verandert ook niet, trouwens

Sommige dingen verliepen exact zoals ik ze op voorhand in mijn hoofd had, maar op andere vlakken heb ik mijn oorspronkelijke mening serieus moeten bijsturen. Colette bleek geen samenslaper, hoe hard er vanuit sommige hoeken ook gehamerd wordt op de voordelen. De vlieger “zo’n kleine baby slaapt toch overal” bleek hier ook totaal niet op te gaan  En mijn enthousiasme over de Rapley-filosofie was ook snel over toen al die stukjes groenten en fruit meteen op de grond belandden in plaats van in de mond van mijn VEEL TE MAGERE baby.

Het altijd aanwezige schuldgevoel

Even serieus: had niemand mij daar op voorhand voor kunnen waarschuwen? Man toch, ik denk dat ik me het afgelopen jaar vaker schuldig heb gevoeld dan in de rest van mijn leven samen. Volkomen op niks gebaseerd ook meestal, dat schuldgevoel.

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat ik op dat vlak een knop heb omgedraaid. Want een perfecte ouder zijn, kan dat wel? Wordt zo’n kind daar beter van, van een moeder die tegen elke prijs vasthoudt aan haar keuzes en principes, ook al zijn die misschien niet wat het gezin als geheel op dat moment nodig heeft? Dan wil ik veel liever een relaxte mama zijn, die soms ook maar wat aanmoddert maar net daardoor aangeeft dat het oké is om in het leven soms op uw gezicht te gaan en weer recht te krabbelen. Ik ben er nog niet helemaal, maar het besef is er, en dat is al veel waard.

Zorg voor je baby, maar ook voor jezelf

De totale afhankelijkheid van een pasgeboren baby is ontroerend schoon, maar ik vond het soms ook behoorlijk verstikkend. Na de eerste weken in quarantaine in de babybubbel te hebben doorgebracht, kon ik er dan ook enorm van genieten om eens iets voor mezelf te doen, al was het maar wat lezen, eens naar de kapper gaan of lunchen met vriendinnen. Ik voelde me daarna altijd een stukje dichter bij het ideaalbeeld van de relaxte mama die ik wilde zijn. Al blijft het wel constant vechten tegen dat schuldgevoel. Ja, ook nu nog…

Over gelukkige grootouders en zelfverzekerde vaders

Ik heb me tijdens mijn zwangerschap constant afgevraagd hoe die kleine stamper in mijn buik mijn leven zou veranderen. Het is misschien egocentrisch, maar over de impact die haar komst op het leven van mijn (schoon)ouders en man zou hebben, had ik op voorhand veel minder nagedacht. Tijdens mindere momenten was dat iets waar ik me gelukkig aan kon optrekken. Het is hartverwarmend om ze bezig te zien. Mijn schoonouders, die na 2 zonen en 2 kleinzonen eindelijk een meisje in huis hebben. Mijn ouders, die aftellen naar hun wekelijkse oppasdag zoals kinderen naar Sinterklaas. De meter en de peter, die elk op hun manier een stempel drukken op het leven van Colette. En dan is er nog mijn lieve man, die zijn rol als meisjespapa zo naturel en zelfzeker invult dat ik er soms jaloers op ben. Zo klein nog en toch al zo liefdevol omringd: het is een gelukzak, ons meisje.




















Een kind krijgen verandert alles (en toch ook weer niet)

Er is geen weg meer terug. Soms herken ik mezelf en mijn eigen leven bijna niet meer. Op zondag staan we tegenwoordig soms voor een gesloten deur bij de bakker, omdat die nog niet open is. Ik moet niet meer elk nieuw tv-programma gezien hebben, ik ga liever op tijd slapen om nog wat te kunnen lezen. Ik verheug me oprecht op onze vakantie in Frankrijk, waar het zotste wat we gaan doen waarschijnlijk wat touren met onze fietskar gaat zijn. Ik laat mijn dochter ’s morgens mijn zorgvuldig uitgekozen outfit onderkwijlen, gewoon omdat ik het zo tof vind als ze haar hoofdje op mijn schouder legt. Er is nu iemand in mijn leven die altijd op de eerste plaats zal komen, no matter what. En na een jaar kan ik eindelijk zeggen dat ik daar helemaal okee mee ben.

(Maar die veranderingen moeten ook niet te ver gaan, natuurlijk. Ik vind het een verademing om eens over iets anders te kunnen babbelen dan over baby-ontwikkelingen of het beste merk van pampers. Ik ontbijt nog altijd liever traag en uitgebreid dan snel iets naar binnen te schrokken. Ik doe meestal mijn best om deftig geschminkt op mijn werk te verschijnen - en maar goed ook, want: wallen. En uiteraard blijf ik dagdromen over exotische bestemmingen en een volgend bezoekje aan Berlijn)



















*Disclaimer* Ik ben me ervan bewust dat dit overzicht niet voor iedereen even herkenbaar zal zijn. Mijn blog, mijn baby. Net zoals de ene baby de andere niet is, ervaart ook iedereen die eerste weken en maanden wellicht op een andere manier. Waar zijn jullie achter gekomen door moeder of vader te worden? Zijn er grote levenslessen die ik misschien over het hoofd heb gezien? Ik lees ze graag in de comments.



Geen opmerkingen :

Een reactie posten

Made With Love By The Dutch Lady Designs